Kuchenka indukcyjna

Nowoczesne kuchenki elektryczne same dopasują wielkość pola grzewczego do garnka. Tak reklamują swoje produkty firmy, ma to pomóc nam osiągnąć oszczędności na prądzie. Kuchenka z wyglądu niczym nie różni się od kuchenki ze szklaną płytą, jednak w praktyce prąd podgrzewa tylko te miejsca, które są konieczne reszta płyty pozostaje zimna. Niestety kuchenka taka wymaga szczególnych garnków z emaliowanym stalowym czy żeliwnym dnem. Dlaczego kuchenki indukcyjne są chwalone za energooszczędność, skoro prąd nie należy do najtańszego medium? Dzieje się tak bowiem w kuchenka nie posiadających systemu indukcji energia wykorzystywana jest nie tylko na podgrzanie potrawy, część ciepła oddawana jest do garnka, część rozprowadza się na następne pola grzewcze. Największa część ciepła to utrata przeznaczona na pole ogrzewania. Dzięki polu magnetycznemu jakie znajduje się pod płytą grzewczą prąd ogrzewa tylko to pole, które styka się z dnem garnka.

Kilka minut przed końcem gotowania należy wyłączyć ogrzewanie potrawa dojdzie pod przykryciem, o którym także nie można zapominać. Dla specjalnych potraw warto zaopatrzyć się w specjalne garnki. Np. potrawy duszone, które długo się gotuje należy przyrządzać w szybkowarze

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

Up ↑

%d blogerów lubi to: