Prodiż elektryczny – co to jest?

Niektóre gospodynie pieką tylko w prodiżu, a upiec można mięso, ciasta, jak i najróżniejsze zapiekanki. Nie wiem czy ktoś w was pamięta słynny modle PE-3-600 z Prumelu wyprodukowany przez Pruszkowskie Zakłady Przemysłu Terenowego, ponoć był najlepszy.

prodiz

Modle PE

Prodiż waży 1,80 kg, moc znamionową ma 600 W, czas rozgrzewu pokrywy 5 minut. Mówi się, że oszczędny to on nie jest, chociaż ma moc mniejszą niż mikrofala.  Jego zalety doceniały panie z wielu krajów. To wygodny sposób na nieprzypalanie ciast. Ma wygodne uchwyty i płaską pokrywę ułatwiającą przechowywanie.

Ja piec w prodiżu?

W prodiżu czas pieczenia szarlotki trwa 90 minut,  biszkoptu — 45 minut, sernika — 95 minut, schabu — 80 minut, kurczaka — 70 minut, zapiekanki z ryżu z mięsem — 65 minut. Różnice między czasem pieczenia w różnych prodiżach są zresztą niewielkie, a panie domu też mają swoje doświadczenia. Różnice dotyczą raczej jakości upieczonego produktu, bo prodiż jest jak patelka w dzisiejszych czasach.

urządzenia elektryczne

Jak dbać o prodiż?

Działającego prodiżu nie należy stawiać w przewiewnym miejscu, a także na rozgrzanej powierzchni kuchni lub na maszynce elektrycznej podłączonej do sieci! Takie działanie są niebezpieczne i nie mają nic wspólnego  z oszczędzaniem energii. Czyli nie należy prodiża umieszczać tam, gdzie może być narażony na straty ciepła lub na nadmierne jego dostarczanie. Od takie połączenie lodówki i kuchenki, wiem trochę mary przykład, ale tak to jest z urządzeniami mają swoje wymagania. Jeśli jednak prodiż nie chce rumienić od spodu, niektóre gospodynie ustawiają napełniony, zamknięty, ale nie włączony do prądu pojemnik na maszynce elektrycznej i ogrzewa-ją 3-5 minut. Potem zestawiają prodiż z kuchenki, włączają do prądu i pieką jak zwykle. Pokrywę prodiża trzeba szczelnie domykać, dbać, by była stale idealnie czysta, szczególnie tam, gdzie się styka z formą. Pamiętaj aby nigdy nie myć pokrywy pod kranem, bo gdyby kropla wody dostała się do wnętrza, mogłaby zupełnie zniszczyć grzałkę, to chyba jedyna niewygoda tego urządzenia.  Jeśli do dna pojemnika przywrze ciasto, mięso itp. i powstaną plamy, to najpierw pojemnik odmoczyć, nalewając do niego wody i sypiąc trochę soli lub sody. Oczywiście takich uwag może być więcej, ale może nie dzisiaj.

Jak piec w prodiżu?

Zaletą jest fakt, że możemy potrawy piec bez tłuszczu, tyczy się to głównie mięs, duszą się one w wodzie, a wystarczy wlać jej jedynie pół szklanki wody, a następnie uzupełniać w razie potrzeby. Dla lepszego smaku mięsa cielęcinę i wołowinę zawsze trzeba najpierw obrumienić przed włożeniem do prodiżu. Nas starodawny przyrząd  nadaje się także do ciasta każdego rodzaju. Inne potrawy także świetnie się nadają, zgłasza jeśli chcemy upiec potrawy mieszane takie jak gołąbki czy nadziewana paprykę.

Spadek popularności

Wraz z pojawieniem się na rynku nowych garnków czy patelni z różnych tworzyw prodiż powędrował do szafy. Pieczenie na prądzie stało się nie ekonomiczne, kiedy w kuchniach pojawiły się kuchenki gazowe. Wówczas pani domu mogła piec mięso, gotować ziemniaki czy warzywa a jeśli piecyk miał piekarnik to i ciast w tym samym czasie. Czego nie dał robić się w prodiżu, piec trzeba było jedną potrawę potem drugą, w efekcie ta pierwsza była już zimna. Wygoda i tylko wygoda, dlatego prodiż został odstawiony. Pojawiały się też spekulacje, że z prodiżem trzeba się bardzo ostrożnie obchodzić. Nie wolno szorować dna, gdyż uszkodzony prodiż to niebezpieczny prodiż. Stara technologia okazała się też szkodliwa, do wykonania używało się stali pokrywanej niebezpiecznymi związkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

Up ↑

%d blogerów lubi to: